Церковный календарь
Новости


2017-11-24 / russportal
Икона Божіей Матери Иверская-Мѵроточивая (сказаніе и акаѳистъ) (1995)
2017-11-24 / russportal
Слова преп. Симеона Новаго Богослова. Слово 40-е (1882)
2017-11-24 / russportal
Слова преп. Симеона Новаго Богослова. Слово 39-е (1882)
2017-11-24 / russportal
Ген. П. Н. Красновъ. Кубанцы въ Великой войнѣ (1930)
2017-11-24 / russportal
Ген. П. Н. Красновъ. Привѣтъ Россійской Военной Академіи (1932)
2017-11-23 / russportal
П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Глава 14-я (1932)
2017-11-23 / russportal
П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Глава 13-я (1932)
2017-11-23 / russportal
Архіеп. Аверкій. Существо Православія и соврем. борьба противъ него (1975)
2017-11-23 / russportal
Архіеп. Аверкій. Въ чемъ истинное Православіе и хранимъ ли мы его? (1975)
2017-11-23 / russportal
П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Глава 12-я (1932)
2017-11-23 / russportal
П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Глава 11-я (1932)
2017-11-23 / russportal
Слова преп. Симеона Новаго Богослова. Слово 38-е (1882)
2017-11-23 / russportal
Слова преп. Симеона Новаго Богослова. Слово 37-е (1882)
2017-11-22 / russportal
Ген. П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Глава 10-я (1932)
2017-11-22 / russportal
Ген. П. Н. Красновъ. "Старая Академія". Главы 8-9 (1932)
2017-11-22 / russportal
Воззваніе Союза Русскаго Народа "Да здравствуетъ Самодержавіе!" (1907)
Новости въ видѣ
RSS-канала: .
Сегодня - пятница, 24 ноября 2017 г. Сейчасъ на порталѣ посѣтителей - 21.

ПРАВОСЛАВНЫЙ МОЛИТВОСЛОВЪ

Молитвы на сонъ грядущимъ.

Аще іерей, глаголетъ: Благословенъ Богъ нашъ:

Аще ли не іерей: Молитвъ ради Пречистыя Твоея Матере, и всѣхъ святыхъ Твоихъ, Господи Іисусе Христе Боже нашъ, помилуй насъ. Аминь.

Таже: Слава Тебѣ, Боже нашъ, слава Тебѣ.

Царю Небесный, Утѣ́шителю, Ду́ше истины, Иже вездѣ сый, и вся исполняяй, сокровище благихъ, и жизни Подателю, пріиди, и вселися въ ны, и очисти ны отъ всякія скверны, и спаси, Блаже, души наша.

Святый Боже, Святый крѣпкій, Святый безсмертный, помилуй насъ. Трижды.

Слава Отцу, и Сыну, и Святому Духу, и нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ, аминь.

Пресвятая Троице, помилуй насъ: Господи, очисти грѣхи наша: Владыко, прости беззаконія наша: Святый, посѣти и исцѣли немощи наша, имене Твоего ради.

Господи помилуй. Трижды.

Отче нашъ, Иже еси на небесѣхъ! да святится имя Твое: да пріидетъ Царствіе Твое: да будетъ воля Твоя, яко на небеси, и на земли. Хлѣбъ нашъ насущный даждь намъ днесь: и остави намъ долги наша, якоже и мы оставляемъ должникомъ нашимъ: и не введи насъ во искушеніе, но избави насъ отъ лукаваго.

Тропари сія, гласъ 6:

Помилуй насъ, Господи, помилуй насъ: всякаго бо отвѣта недоумѣюще, сію Ти молитву яко Владыцѣ грѣшніи приносимъ: помилуй насъ.

Слава: Господи, помилуй насъ, на Тя бо уповахомъ, не прогнѣвайся на ны зѣло, нижé помяни беззаконій нашихъ: но при́зри и нынѣ яко благоутробенъ, и избави ны отъ врагъ нашихъ. Ты бо еси Богъ нашъ, и мы людіе Твои, вси дѣлá рукý Твоею, и имя Твое призываемъ.

И нынѣ: Милосердія двери отверзи намъ, Благословенная Богородице, надѣющіися на Тя да не погибнемъ, но да избавимся Тобою отъ бѣдъ: Ты бо еси спасеніе рода Христіанскаго.

Таже: Господи помилуй, 12.

Молитва первая святаго Макарія Великаго, къ Богу Отцу.

Боже вѣчный, и Царю всякаго созданія, сподобивый мя даже въ часъ сей доспѣти: прости ми грѣхи, яже сотворихъ въ сей день, дѣломъ, словомъ и помышленіемъ: и очисти, Господи, смиренную мою душу отъ всякія скверны плоти и духа, и даждь ми, Господи, въ нощи сей сонъ прейти въ мирѣ: да воставъ отъ смиреннаго ми [1] ложа, благоугожду пресвятому имени Твоему во вся дни живота моего, и поперу борющія мя враги плотскія и безплотныя. И избави мя, Господи, отъ помышленій суетныхъ, оскверняющихъ мя, и пóхотей лукавыхъ: яко Твое есть царство, сила и слава, Отца и Сына и Святаго Духа, нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ. Аминь.

Молитва вторая, ко Господу нашему Іисусу Христу, святаго Антіоха.

Вседержителю Слово Отчее, Самъ совершенъ сый Іисусе Христе, многаго ради милосердія Твоего, никогдаже отлучайся мене раба Твоего, но всегда во мнѣ почивай, Іисусе, добрый пастырю Своихъ овецъ, не предаждь мене крамолѣ зміинѣ, и желанію сатанину не остави мене, яко сѣмя тли во мнѣ есть. Ты убо Господи Боже покланяемый, Царю Святый Іисусе Христе, спяща мя сохрани немерцающимъ свѣтомъ, Духомъ Твоимъ Святымъ, Имже освятилъ еси Твоя ученики. Даждь, Господи, и мнѣ недостойному рабу Твоему, спасеніе Твое на ложи моемъ: просвѣти умъ мой свѣтомъ разума святаго Евангелія Твоего, душу, любовію креста Твоего, сердце, чистотою словесе Твоего, тѣло мое, Твоею страстію безстрастною, мысль мою Твоимъ смиреніемъ сохрани, и воздвигни мя во время подобно на Твое славословіе. Яко препрославленъ еси со безначальнымъ Твоимъ Отцемъ, и съ Пресвятымъ Духомъ, во вѣки. Аминь.

Молитва третія ко Пресвятому Духу.

Господи Царю Небесный, Утѣшителю, Дýше истины, умилосердися, и помилуй мя грѣшнаго раба Твоего, и отпусти ми недостойному, и прости вся, елика Ти согрѣшихъ днесь яко человѣкъ, паче же и не яко человѣкъ, но и горѣе [2] скота, вольныя моя грѣхи и невольныя, вѣдомыя и невѣдомыя: яже отъ юности и отъ науки злы: и яже суть отъ нагльства [3] и унынія. Аще именемъ Твоимъ кляхся, или похулихъ é въ помышленіи моемъ, или кого укорихъ, или оклеветахъ кого гнѣвомъ моимъ, или опечалихъ, или о чемъ прогнѣвахся, или солгахъ, или безгодно [4] спахъ, или нищь пріиде ко мнѣ, и презрѣхъ его, или брата моего опечалихъ, или свадихъ, или кого осудихъ, или развеличахся, или разгордѣхся, или разгнѣвахся, или стоящу ми на молитвѣ, умъ мой о лукавствіи міра сего подвижеся, или развращеніе помыслихъ, или объядохся, или опихся, или безъ ума смѣяхся, или лукавое помыслихъ, или добрóту чуждую видѣвъ, и тóю уязвенъ быхъ сердцемъ, или неподобная глаголахъ, или грѣху брата моего посмѣяхся: моя же суть безчисленная согрѣшенія, или о молитвѣ нерадихъ, или ино что содѣявъ лукавое, не помню: та бо вся и больша сихъ содѣяхъ. Помилуй мя, Творче мой Владыко, унылаго и недостойнаго раба Твоего, и остави ми, и отпусти, и прости мя яко благъ и человѣколюбецъ: да съ миромъ лягу, усну и почію, блудный, грѣшный и окаянный азъ: и поклонюся, и воспою, и прославлю пречестное имя Твое, со Отцемъ, и единороднымъ Его Сыномъ, нынѣ и присно, и во вѣки. Аминь.

Молитва четвертая, святаго Макарія Великаго.

Чтó Ти принесу? или чтó Ти воздамъ, великодаровитый [5] безсмертный Царю, щедре и человѣколюбче Господи? Яко лѣнящася мене на Твое угожденіе, и ничтоже благо сотворша, привелъ еси на конецъ мимошедшаго дне сего, обращеніе и спасеніе души моей стрóя. Милостивъ ми буди грѣшному, и обнаженному всякаго дѣла блага, возстави падшую мою душу, осквернившуюся въ безмѣрныхъ согрѣшеніихъ, и отъими отъ мене весь помыслъ лукавый видимаго сего житія, прости моя согрѣшенія, едине Безгрѣшне, яже Ти согрѣшихъ въ сій день, вѣдѣніемъ и невѣдѣніемъ, словомъ, и дѣломъ, и помышленіемъ, и всѣми моими чувствы. Ты Самъ покрывая, сохрани мя отъ всякаго сопротивнаго обстоянія, Божественною Твоею властію и неизрѣченнымъ человѣколюбіемъ и силою. Очисти, Боже, очисти множество грѣховъ моихъ, благоволи, Господи, избавити мя отъ сѣти лукаваго, и спаси страстную мою душу, и осѣни мя свѣтомъ лица Твоего, егда пріидеши во славѣ, и неосужденна нынѣ сномъ уснути сотвори, и безъ мечтанія, и несмущенъ помыслъ раба Твоего соблюди, и всю сатанину дѣтель [6] отжени отъ мене, и просвѣти ми разумныя очи сердечныя, да не усну въ смерть. И посли ми Ангела мирна, хранителя и наставника души и тѣлу моему, да избавитъ мя отъ врагъ моихъ: да воставъ со одра моего, принесу Ти благодарственныя мольбы. Ей, Господи, услыши мя грѣшнаго и убогаго раба Твоего изволеніемъ и совѣстію: даруй ми воставшу словесемъ Твоимъ поучитися, и уныніе бѣсовское далече отъ мене отгнано быти сотвори Твоими Ангелы: да благословлю имя Твое святое, и прославлю, и славлю Пречистую Богородицу Марію, Юже далъ еси намъ грѣшнымъ заступленіе, и пріими Сію молящуюся за ны: вѣмъ бо, яко подражаетъ Твое человѣколюбіе, и молящися не престаéтъ. Тоя заступленіемъ, и честнаго креста знаменіемъ, и всѣхъ святыхъ Твоихъ ради, убогую душу мою соблюди, Іисусе Христе Боже нашъ: яко святъ еси, и препрославленъ во вѣки. Аминь.

Молитва пятая.

Господи Боже нашъ, еже согрѣшихъ во дни семъ, словомъ, дѣломъ и помышленіемъ, яко благъ и человѣколюбецъ прости ми: миренъ сонъ и безмятеженъ даруй ми, Ангела Твоего хранителя посли, покрывающа и соблюдающа мя отъ всякаго зла. Яко Ты еси хранитель душамъ и тѣлесемъ нашимъ, и Тебѣ славу возсылаемъ, Отцу, и Сыну, и Святому Духу, нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ. Аминь.

Молитва шестая.

Господи Боже нашъ, въ Негоже вѣровахомъ, и Егоже имя паче всякаго имене призываемъ, даждь намъ ко сну отходящимъ ослабу души и тѣлу, и соблюди насъ отъ всякаго мечтанія, и темныя сласти кромѣ: устави стремленіе страстей, угаси разжженія востанія тѣлеснаго: даждь намъ цѣломудреннѣ пожити, дѣлы и словесы: да добродѣтельное жителство воспріемлюще, обѣтованныхъ не отпадемъ благихъ Твоихъ, яко благословенъ еси во вѣки. Аминь.

Молитва седмая, ко Пресвятѣй Богородицѣ, Петра инока Студійскаго.

Къ Тебѣ Пречистѣй Божіей Матери, азъ окаянный припáдая, молюся: вѣси, Царице, яко безпрестани согрѣшаю и прогнѣвляю Сына Твоего и Бога моего, и многажды аще каюся, ложь предъ Богомъ обрѣтаюся, и каюся трепéща, не уже ли Господь поразитъ мя, и по часѣ паки таяжде творю. Вѣдущи сія, Владычице моя, Госпоже Богородице, молю, да помилуеши, да укрѣпиши и благая творити да подаси ми: вѣси бо, Владычице моя Богородице, яко отнюдъ имамъ въ ненависти злая моя дѣла, и всею мыслію люблю законъ Бога моего: но не вѣмъ, Госпоже Пречистая, откуду, яже ненавижду, та люблю, а благая преступаю? Не попущай, Пречистая, воли моей совершатися, неугодна бо есть, но да будетъ воля Сына Твоего и Бога моего: да мя спасетъ и вразумитъ, и подастъ благодать Святаго Духа: да быхъ азъ отселѣ престалъ сквернодѣйства, и прочее пожилъ быхъ въ повелѣніи Сына Твоего: Емуже подобаетъ всякая слава, честь и держава, со безпачальнымъ Его Отцемъ, и Пресвятымъ, и благимъ и животворящимъ Его Духомъ, нынѣ и присно, и во вѣки вѣковъ. Аминь.

Молитва осмая ко Пресвятѣй Богородицѣ.

Благаго Царя благая Мати, Пречистая и Благословенная Богородице Маріе, милость Сына Твоего и Бога нашего излей на стрáстную мою душу, и Твоими молитвами настави мя на дѣянія благая: да прочее время живота моего безъ порока прейду, и Тобою рай да обрящу, Богородице Дѣво, едина Чистая и Благословенная.

Молитва девятая, ко святому Ангелу Хранителю.

Ангеле Христовъ, хранителю мой святый, и покровителю души и тѣла моего, вся ми прости, елика согрѣшихъ во днешній день, и отъ всякаго лукавствія, противнаго ми врага избави мя: да ни въ коемже грѣсѣ прогнѣваю Бога моего. Но моли за мя грѣшнаго и недостойнаго раба: яко да достойна мя покажеши благости и милости Всесвятыя Троицы, и Матере Господа моего Іисуса Христа, и всѣхъ святыхъ. Аминь.

Взбранной воеводѣ побѣдительная, яко избавльшеся отъ злыхъ, благодарственная восписуемъ Ти раби Твои, Богородице: но яко имущая державу непобѣдимую, отъ всякихъ насъ бѣдъ свободи, да зовемъ Ти: радуйся, Невѣсто неневѣстная.

Преславная Приснодѣво, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Сыну Твоему и Богу нашему, да спасетъ Тобою души наша.

Все упованіе мое на Тя возлагаю, Мати Божія, сохрани ми подъ кровомъ Твоимъ.

Богородице Дѣво, не презри мене грѣшнаго требующа Твоея помощи и Твоего заступленія: на Тя бо упова душа моя, и помилуй мя.

Таже, молитва святаго Іоанникія:

Упованіе мое Отецъ, прибѣжище мое Сынъ, покровъ мой Духъ Святый: Троице Святая, слава Тебѣ.

Таже: Достойно есть яко воистинну блажи́ти Тя Богородицу, присноблаже́нную и пренепоро́чную и Матерь Бога нашего. Честнѣйшую Херувимъ и сла́внѣйшую безъ сравненія Серафимъ, безъ истлѣнія Бога Слова рождшую, сущую Богородицу, Тя величаемъ. Поклонъ.

Слава, и нынѣ: Господи помилуй, трижды. Господи благослови.

И отпустъ: Господи Іисусе Христе Боже нашъ, молитвами Пречистыя Твоея Матере, преподобныхъ и Богоносныхъ отецъ нашихъ, и всѣхъ святыхъ Твоихъ, помилуй и спаси мя грѣшнаго. Аминь.

Молитва святаго Іоанна Дамаскина, юже, указуя на одръ твой, глаголи:

Владыко Человѣколюбче, не уже ли мнѣ одръ сей гробъ будетъ? Или еще окаянную мою душу просвѣтиши днемъ? Се ми гробъ предлежитъ, се ми смерть предстоитъ. Суда Твоего, Господи, боюся, и муки безконечныя, злое же творя не престаю́: Тебе Господа Бога моего всегда прогнѣвляю, и Пречистую Твою Матерь, и вся небесныя силы, и святаго Ангела хранителя моего. Вѣмъ бо, Господи, яко недостоинъ есмь человѣколюбія Твоего, но достоинъ есмь всякаго осужденія и муки. Но, Господи, или хощу, или не хощу, спаси мя. Аще бо праведника спасеши, ничтоже веліе: и аще чистаго помилуеши, ничтоже дивно: достойни бо суть милости Твоея. Но на мнѣ грѣшнѣмъ удиви милость Твою: о семъ яви человѣколюбіе Твое, да не одолѣетъ моя злоба Твоей неизглаголаннѣй благости, и милосердію: и якоже хощеши, устрой о мнѣ вещь.

Таже, съ поклоненіемъ до лица земли, глаголи:

Покланяюся Тебѣ, Пресвятая Троице, единосущная, животворящая и нераздѣлимая, Отче, и Сыне, и Святый Душе: вѣрую въ Тя, и исповѣдуяй славлю, благодарю, хвалю, почитаю, и превозношу Тя, и молю: помилуй мя непотребнаго раба Твоего. Трижды.

Покланяюся Тебѣ, Пресвятая Богородице, Твоимъ рождествомъ явившая намъ Свѣтъ истинный, Царице неба и земли, надеждо ненадежнымъ, помощнице немощнымъ и ходатаице всѣмъ грѣшнымъ: Ты мя покрый и заступи отъ всѣхъ бѣдъ и нуждъ душевныхъ и тѣлесныхъ, и буди ми, молюся, заступница всесильными Твоими молитвами. Поклонъ 1.

Пресвятая Владычице Богородице, пріими сіе малое моленіе, и принеси е́ Сыну Твоему и Богу нашему, да спасетъ и просвѣтитъ Тебе ради, души наша. Поклонъ 1.

Вси небесніи чини, Серафими, Херувими, Престоли, Господствія, Силы, Власти, Начала, Архангели и Ангели, молитеся Богу о мнѣ грѣшнѣмъ, молюся и мился дѣю [7] къ вамъ. Поклонъ 1.

Святый великій Іоанне, Пророче, Предтече и Крестителю Господень, страдавый Христа ради, и пріемый дерзновеніе ко Владыцѣ, помолися о мнѣ грѣшнѣмъ, да спасуся Твоими молитвами. Поклонъ 1.

Святіи Божіи Апостоли, пророцы, мученицы, святителіе, постницы, преподобніи, праведніи, пустынницы, черноризцы, патріарси, и вси святіи, пострадавшіи Христа ради, и стяжавшіи дерзновеніе ко Владыцѣ, молитеся о мнѣ грѣшнѣмъ, да спасуся вашими молитвами. Поклонъ 1.

Святый Іоанне Златоусте, со Василіемъ Великимъ, Григоріемъ Богословомъ и чудотворцемъ Николаемъ, и со всѣми святыми священноначальники, помозите, и помилуйте мя молитвами и предстателствомъ вашимъ къ Богу. Поклонъ 1.

Святіи Россійстіи святителіе, Михаиле, Петре, Алексіе, Іоно и Филиппе, со святыми чудотворными страстотерпцы, Россійскими князи, Романомъ и Давидомъ, и святымъ равноапостольнымъ княземъ Владиміромъ, молите Бога о мнѣ грѣшнѣмъ. Поклонъ 1.

Преподобніи и Богоносніи отцы наши, Антоніе и Ѳеодосіе, Евфиміе, Ѳеоктисте, Савво, Онуфріе, Варсонофіе, Паисіе, Павле препростый, Марко и вси преподобніи, молите Бога о мнѣ грѣшнѣмъ. Поклонъ 1.

Преподобніи отцы наши Антоніе и Ѳеодосіе Печерстіи, съ преподобными своими ученики, Никономъ, Варлаамомъ, Стефаномъ, Исаакіемъ, Моисеемъ, Іоанномъ многострадальнымъ, Маркомъ и прочими (по Преблагословеннѣй Владычицѣ нашей Богородицѣ и Приснодѣвѣ Маріи) сопричастника и наслѣдника мя Царствію Небесному сподобите, благодатію и человѣколюбіемъ Отца, и Сына, и Святаго Духа, во вѣки вѣковъ. Аминь. Поклонъ 1.

Вся святыя жены, мѵроносицы, мученицы, преподобныя, и дѣвы, Христови достойно послужившыя, со святою великомученицею Варварою и всехвальною Іуліаніею, молите Бога о мнѣ грѣшнѣмъ. Поклонъ 1.

Непобѣдимая и Божественная сило честнаго и животворящаго креста Господня, не остави мя грѣшнаго: но силою Твоею покрый мя отъ всякаго искушенія душевнаго и тѣлеснаго. Поклонъ 1.

Пречистая Владычице Богородице, упованіе всѣхъ христіанъ, понеже инаго упованія и надежды не имамъ, развѣ Тебе, всенепорочная Владычице моя, Госпоже Богородице, Мати Христа Бога моего: тѣмже помилуй, и избави мя отъ всѣхъ золъ моихъ, и умоли милостиваго Сына Своего и Бога моего, да помилуетъ окаянную душу мою, и да избавитъ мя отъ вѣчныхъ мукъ, и сподобитъ мя Царствія Своего. Поклонъ 1.

Святый Ангеле хранителю мой, покрый мя крилома твоея благости, и отжени отъ мене всякое лукавое бѣсовское дѣйство, и моли Бога о мнѣ грѣшнѣмъ. Поклонъ 1.

Хотяй же возлещи на постелю, глаголи сіе:

Просвѣти очи мои, Христе Боже, да не когда усну́ въ смерть, да не когда речетъ врагъ мой: укрѣпи́хся на него.

Слава: Заступникъ души́ моея́ бу́ди, Боже, яко посредѣ хожду сѣтей многихъ: избави ми отъ нихъ, и спаси мя, Блаже, яко Человѣколюбецъ.

И нынѣ: Преславную Божію Матерь, и святыхъ Ангелъ святѣйшую, немолчно воспоимъ, сердцемъ и усты Богородицу сію исповѣдающе, яко воистинну рождшую намъ Бога воплощенна, и молящуюся непрестанно о душахъ нашихъ.

Таже цѣлуй крестъ твой, и прекрести крестомъ мѣсто твое отъ главы и до ногъ, такожде и отъ всѣхъ странъ, глаголя молитву честному кресту:

Да воскреснетъ Богъ, и расточатся врази Его, и да бѣжатъ отъ лица Его, ненавидящіи Его: яко исчезаетъ дымъ, да исчезнутъ: яко таетъ воскъ отъ лица огня: тако да погибнутъ бѣ́си отъ лица любящихъ Бога, и зна́менующихся крестнымъ знаменіемъ, и въ веселіи глаголющихъ: радуйся, пречестны́й и животворящій кре́сте Господень, прогоняяй бѣсы силою на тебѣ пропятаго Господа нашего Іисуса Христа, во адъ сшедшаго, и поправшаго силу діаволю, и даровавшаго намъ тебе крестъ Свой честны́й на прогнаніе всякаго супостата. О пречестный и животворящій кре́сте Господень, помогай ми со святою Госпожею Дѣвою Богородицею, и со всѣми святыми во вѣки. Аминь.

Прежде даже не возляжеши на одрѣ твоемъ, сія вся помысломъ и памятію твоею прейди.

Пе́рвѣе убо: Благодареніе воздаждь Вседержителю Богу, яко дарова тебѣ день мимошедшій, благодатію Своею, въ живыхъ и во здравіи пребыти.

Второе: Положи слово въ самѣмъ тобою, и испытаніе сотвори совѣсти твоея, преходя, и подробну исчитая вся часы дневныя, наченъ отъ времене, когда восталъ еси отъ одра твоего, и приводя себѣ на память: камо ходилъ еси? что творилъ еси? кому, и что собесѣдовалъ еси? и вся твоя дѣянія, словеса и помышленія, отъ утра даже до вечера тобою произнесенная, со всякимъ опасеніемъ испытай и воспоминай.

Третіе: Аще что́ благое въ сій день сотворилъ еси, не отъ тебе быти сіе, но отъ Сама́го Бога вся благая намъ дарующаго непщуя [8],Тому сіе восписуй и благодари: и да тя въ семъ благомъ утвердитъ, и прочая совершити посо́битъ и даруетъ, молися.

Четвертое: Аще же что́ лукавое содѣялъ еси, отъ тебе сама́го и отъ твоея немощи, или́ лукаваго обычая и произволенія сіе происходити глаголя, кайся, и моли Человѣколюбца, да тебѣ въ томъ прощеніе даровати изволитъ, со обѣщаніемъ твердымъ, яко сего прочее ктому уже творити не и́маши.

Пятое: Со слезами Творца твоего милостива твори, да настоящую нощь тиху, безмятежну, неблазненну, и безгрѣшну даруетъ: день же утрешній, на славословіе имене Его Святаго, цѣло предварити да́руетъ.

Пристеженіе: Аще обрящеши возглавницу мягку, остави ю́, а камень подложи Христа ради. Аще ти зима будетъ спящу, потерпи, глаголя: яко иніи отнюдъ не спятъ (Патерикъ: слово 4). Таже прекрестися, и съ молитвою засни, помышляя день судный, како и́маши предстати Богу.

Примѣчанія:
[1] Моего.
[2] Горше, бѣдственнѣе, хуже.
[3] Гнѣва (ὀξυχολία, iracundia).
[4] Безвременно, непристойно, неприлично.
[5] Великодарный (μεγάδωρος, munificus); ниспосылающій великіе дары, весьма щедрый.
[6] Дѣло, дѣяніе, дѣйствіе.
[7] Умиляюся.
[8] Почитая, признавая.

Источникъ: Акаѳісты съ каноны и прочая душеполезная моленія. — Изданіе первое, съ шестнадцатью священными изображеніями. — СПб.: Въ Сѵнодальной Тѵпографіи, 1887. — С. 377-396.

/ Къ оглавленію раздѣла /


Наверхъ / Къ титульной страницѣ

0



«Слава Россіи»
Малый герб Российской империи
Помощь Порталу
Просимъ Васъ поддержать нашъ Порталъ
© 2004-2017 г.